Ταξίδι στην Αυστρία: Δεν είναι μόνο μπύρα και σνίτσελ…

Details

Αυστρία… το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι μπύρα και σνίτσελ; Σωστά! Στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού, καθότι γηράσκω αεί διδασκόμενος, επισκέφτηκα για μία εβδομάδα την γερμανόφωνη χώρα και χόρτασε το μάτι, τόσο από πράσινο και φύση, όσο και από σνίτσελ… χοιρινά και μοσχαρίσια!

mosxari

Θα ξεκινήσω με αυτό που με ξετρέλανε απόλυτα… το παγωτό, που είναι γευστικότατο και καλής ποιότητας, ακόμη και στα πιο απλά μαγαζιά, και σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Ξέρω ότι σας ξεκινάω ανάποδα… από το γλυκό στο αλμυρό, αλλά δεν πειράζει. Από έναν ανάποδο άνθρωπο θα πρέπει να τα περιμένετε αυτά.

icecream

Μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε ένα σπέσιαλ παγωτό, ή να πάρετε στο χέρι ένα χωνάκι και να δοκιμάσετε ενδιαφέρουσες γεύσεις!

pagwto

Κεφάλαιο γλυκά και σοκολατάκια! Ο παράδεισος του γλυκατζή και η κόλαση του διαβητικού. Κάπως έτσι θα περιέγραφα την Αυστρία και δη την πρωτεύουσα της Βιέννη. Όπου και να περπατήσεις, θα δεις να πουλάν σοκολατάκια, κάθε είδους και για όλα τα γούστα. Γεμιστά με λικέρ, με ξηρούς καρπούς, με λευκή σοκολάτα και πάει λέγοντας…

sokolatakia

Αυτό όμως που με ενθουσίασε είναι τα γραφικά ζαχαροπλαστεία! Νομίζεις ότι είσαι σε άλλη εποχή. Συνήθως βέβαια οι ηλικίες που θα συναντήσετε μέσα, είναι από μια άλλη εποχή, αλλά το θέμα είναι η ατμόσφαιρα! Θα βρείτε κάθε είδους πάστα! Όχι δεν σας έκανα την χάρη να τα δοκιμάσω όλα, καλοκαίρι έρχεται πρέπει να προσέξω.

zaxaroplasteio

Δοκίμασα το περιβόητο και φημισμένο sacher torte (στο καφέ του ομώνυμου ξενοδοχείου) με την περίφημη στρώση βερίκοκου. Μου άρεσε, αλλά πέραν της μιας –αρκετά μεγάλης ομολογουμένως- κουταλιάς, δεν μπόρεσα να φάω άλλο. Με χτύπησε η ζάχαρη στον εγκέφαλο κατευθείαν! Για να καταλάβετε, είναι κάτι σαν κεικ σοκολάτας, με μια στρώση μαρμελάδα βερίκοκο και από πάνω κουβερτούρα. Νομίζω ότι μου θύμισε πολύ τα μπισκότα της Παπαδοπούλου Choco Orange… Εν ολίγοις, όσοι τα αγαπάτε, θα λατρέψετε το συγκεκριμένο γλυκό, όσοι πάλι όχι, αρκεστείτε στα παγωτά.  Κατά την ταπεινή μου άποψη, όλες οι υπόλοιπες πάστες, είναι απλά πάστες σε διάφορες γεύσεις, που ΟΚ, και οι έλληνες ζαχαροπλάστες, μια χαρά κάνουν την δουλειά τους!

sacher

Επιπροσθέτως, να σας πω, ότι θα πρέπει να είστε λίγο open minded στο θέμα του καφέ. Μην περιμένετε να πιείτε κοινώς φραπέ… και γενικά αποφύγετε τον κρύο καφέ, γιατί δεν είναι το καλύτερο τους. Ο καπουτσίνο υπέροχος, μόνο μην πάρετε latte, γιατί είναι σαν να πίνετε γάλα, με λίγη γεύση καφέ.

kafes

Αρκετά με τα γλυκά όμως, δεν νομίζετε; Ας περάσουμε στο προκείμενο, που σε αυτή την περίπτωση είναι το σνίτσελ, και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τόσο το χοιρινό, όσο και το μοσχαρίσιο. Το πιο φημισμένο εστιατόριο στην Βιέννη και όχι αδίκως είναι το Figlmuller.

pinakida

Σαν να λέμε κάτι σαν τον δικό μας Θανάση με το κεμπάπ… Υπάρχουν τρία μαγαζιά (ναι, ο τύπος έχει πιάσει την καλή), που μπορεί ο διάκοσμος τους, να μην παραπέμπει σε γραφικό αυστριακό εστιατόριο, είναι πιο λιτός και απέριττος, με την λογική έφαγες, έφυγες, μην βολευτείς κιόλας, περιμένει ουρά. Ωστόσο, αξίζει πραγματικά γευστικά να το βιώσετε. Από τα πιο νόστιμα, καλοψημένα και πώς να το θέσω… καλοχτυπημένα σνίτσελ που έφαγα στη ζωή μου. Schnitzel και άγιος ο θεός στο Figlmüller.

snitzelvienna

Εάν έχετε χρόνο να κάνετε εξορμήσεις εκτός Βιέννης θα δείτε πολλά γραφικά χωριά και εξίσου ενδιαφέροντα εστιατόρια.

china

Εγώ βέβαια, είχα άσχημη εμπειρία στο Κρεμς, με την επιμονή μου να φάω κινέζικο… καθώς οπτικά με τράβηξε το εστιατόριο, γευστικά με ξενέρωσε πολύ άσχημα το πιάτο μου! Πήρα πάπια, με γλυκόξινη σάλτσα, αλλά δεν θύμιζε σε τίποτα πάπια με γλυκόξινη σάλτσα. Έγινα κατανοητή πιστεύω!

papia

Για τους λάτρεις το κρασιού, υπάρχει η επιλογή επίσκεψης σε οινοποιείο και πιστέψτε με, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρασιά.

grapes

Για τους ρομαντικούς μην παραλείψουν να επισκεφτούν το χωριό Durnstein. Θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα παραμύθι κάνοντας βόλτα στα πέτρινα σοκάκια, ανάμεσα στα γραφικά κτήρια.

durnstein

Κατά τ’ άλλα και η Βιέννη ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες, και σε κάνει να σκέφτεσαι, γιατί να μην είχαμε διατηρήσει και εμείς τα υπέροχα νεοκλασικά μας στο κέντρο της Αθήνας.

palace

Πάντως προτείνω σε όσους είναι καπνιστές, να την επισκεφτούν μόνο καλοκαίρι, όπου μπορούν να κάθονται έξω και να απολαμβάνουν το φαγητό και το καφέ τους, χωρίς να έχουν το άγχος… πρέπει να βγω σαν το μίασμα έξω για να καπνίσω.

me

 

Share
Maria Georgiadou

32 Articles Written

Η αγάπη μου για το καλό φαγητό και γενικότερα η γαστρονομική μου λαιμαργία, με οδήγησε στην δημιουργία του Food for Kill. Λατρεύω το καλό φαγητό, και όταν πραγματικά αξίζει να γράφω για αυτό!

Similar Articles to read

Commets

Leave a comment Html not supported