Ο κήπος της αρκούδαινας…

Details

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Κρήτη… δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί. Εκτός από την τεράστια έκταση της, οι εναλλαγές τοπίων, βουνό-θάλασσα-φαράγγια και η πληθώρα δραστηριοτήτων, σε κάνει να θέλεις να πας διακοπές τουλάχιστον ένα μήνα… και λίγο σας λέω! Κάτοικοι με ανοιχτή καρδιά, που σε κερνάν την ρακί «για το καλωσόρισες», και ας έχουν δουλειές, και ας τους βγάζεις από το πρόγραμμα τους. Η θετική αύρα είναι απίστευτη στον τόπο αυτόν, και μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα στην χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά το χαμόγελο δεν φεύγει από τα πρόσωπα των Κρητικών εύκολα! Είχα καιρό να το δω αυτό… εντάξει, δεν λέω ότι όλοι είναι μέσα στην καλή χαρά. Όμως, πραγματικά, οι Κρητικοί ξέρουν να διασκεδάζουν και να τρώνε! Και εδώ ερχόμαστε και εμείς!!! Όπου φαΐ και χαρά, το foodforkill παρών!

magazi

Δοκίμασα πολλές τοπικές λιχουδιές, όμως η επίσκεψη μου, στο χωριό Επισκοπή… και συγκεκριμένα σε ένα μαγαζί που μου είχαν μιλήσει, πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, με ξετρέλανε! Ο λόγος, για τον κήπο της Αρκούδαινας! Ο κήπος της αρκούδαινας ανήκει στον Γιώργο Βρανά, τον οποίο λάτρεψα, και για τα φαγητά του και για τον χαρακτήρα του!

me&george

Ας ξεκινήσω όμως με την πρώτη εντύπωση, που αφορά στον χώρο! Ένα σπίτι με funky διάθεση παντρεμένη με το παραδοσιακό. Χαρούμενος χώρος και θετική αύρα, αυτό αποπνέει ο χώρος!

esw2

Tο σπίτι, που έγινε εστιατόριο ανήκε στην γιαγιά του Γιώργου, μετατράπηκε όμορφα και με το προσωπικό στοιχείο έντονο, αντικρίζεις ένα μοντέρνο, και συνάμα παραδοσιακό μέρος!

eswteriki

Η αυλή, εξίσου όμορφη, με την φύση στα πόδια σας! Δεν θα μπορούσε εξάλλου ο κήπος της αρκούδαινας, να μην έχει έναν τόσο όμορφο εξωτερικό χώρο!

kipos

Το πρώτα πιάτα που ήρθαν ως ορεκτικά, μας πήραν αμέσως την καρδιά… κάνω ρίμα επηρεασμένη από τις μαντινάδες… καταλαβαίνετε τον βαθμό επιρροής! Λοιπόν, έχουμε πεντανόστιμους ανθούς γεμιστούς με πλιγούρι και λουκάνικα από αγριογούρουνο Αργυρούπολης με μαύρη βιολογική (Ρεθυμνιώτικη) μπύρα. Τους ανθούς τους τσάκισα και δεν φταίω εγώ, που σπάνια τρώω τόσο νόστιμους ανθούς! Ωραία τα μυρωδικά αναμεμειγμένα με το πλιγούρι, και φρεσκότατοι οι ανθοί… πώς λοιπόν να αντισταθώ! Όπως μας είπε ο Γιώργος, όλα είναι τοπικά προϊόντα και τα περισσότερα υλικά δε παραγωγής του!

anthoi kai loukanika

Ακολούθησε το απάκι με τα αυγά μάτια. Παρά τις αρχικές επιμονές μου, να μην το δοκιμάσω, γιατί μετά από δύο απόπειρες στο παρελθόν, είχα πει ότι δεν θα το ξαναβάλω στο στόμα μου, χάριν του foodforkill το έκανα. Και ευχαριστώ την επιμονή των συνδαιτυμόνων μου γι’ αυτό, γιατί ήταν τόοοοοοσο νόστιμο! Απίστευτο κρέας, τέλεια μαγειρεμένο και πήγαινε καταπληκτικά με τα ολόφρεσκα αυγουλάκια.

apaki

Για την περίφημη σαλάτα με τα 49 συστατικά είχα άκουσα από πολλούς, άλλο όμως να ακούς και άλλο να βλέπεις και να γεύεσαι! Αρχικά ήταν σαν παιχνίδι με τα μάτια, πόσα υλικά μπορώ να ανακαλύψω, μετά με το στόμα, μετά… δεν τα βρήκα όλα! Έχασα το στοίχημα με τον εαυτό μου, αλλά κέρδισε το στομάχι μου! Μια εντυπωσιακή και άκρως γευστική σαλάτα, που δεν γίνεται να μην την παραγγείλετε! Για την ιστορία θα σημειώσω τι βρήκα, όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει σε μήνυμα υλικά που δεν έχω βάλει : Ρόδι, καρότο, μαρούλι, λόλα, παξιμάδι, λουλούδι, ντοματίνια, ρόκα, σύκο, φράουλα, μούρα, φουντούκι, μάνγκο, λάχανο, τυρί, βερίκοκο, σύκο, αλάτι, ελαιόλαδο, σταφίδες, ελιές, αμύγδαλο και με ερωτηματικό… κότζι μπέρι.

salad

Δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι οι πατάτες, και προσωπικά αγαπημένες δικές μου είναι του φούρνου, σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο που προτιμάει τις τηγανητές. Σε αυτήν την περίπτωση όμως μου άρεσαν και εμένα οι τηγανιτές πάρα πολύ! Ψιλοκομμένες με την φλούδα και σε σπορέλαιο του ιδιοκτήτη παρακαλώ! Στις πατάτες φούρνου, μου ήρθε πολύ έντονη η γεύση του φασκόμηλου, το είπα στον Γιώργο και μου εξήγησε ότι υπάρχουν τρία είδη φασκομηλιάς. Στην Κρήτη γενικά είναι πολύ έντονη. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει, σε εμένα, και στους υπόλοιπους πάντως της παρέας, ήταν υπερβολή.

patates fournou

Τα κυρίως πιάτα ξεκίνησαν με το μοσχάρι… ένα θα σας πω, του έδωσα Μαρισελέν! Τα δικά μου Michelin! Θεϊκή γεύση, σαν κοκκινιστό, με δαμάσκηνο όμως, συνοδευόμενο με βιολογική χυλοπίτα και τυράκι από πάνω! Πείνασα πάλι… Ήταν το αγαπημένο πιάτο της διαμονής μου στην Κρήτη, δεν σας λέω τίποτα άλλο!

mosxari

Μετά ήρθε το κουνέλι, με τέλεια την αναλογία του γαρίφαλου και άλλων μπαχαρικών, που το έκαναν μια τρέλα! Όμως το παράπονο στο συγκεκριμένο πιάτο έγκειται, στ’ ότι ήταν πολύ λίγο το κρέας, και πολύ κόκκαλο μας έλαχε… επίσης συνοδευόταν με πατάτες φούρνου… που όπως έγραψα άνωθεν δεν μου άρεσαν.

kouneli

Και μπορεί το κουνελάκι μας να ήταν λίγο, οι πανσέτες όμως ήταν αρκετές και ιδιαίτερες, καθώς ήταν μαγειρεμένες σε μια γλυκόξινη σάλτσα με μέλι, βερίκοκο, παπάγια, κίτρο, ακτινίδιο και μάνγκο! Delicious!!! Τρέχουν τα σάλια μου μου, τώρα που το θυμάμαι! Και εξίσου υπέροχο σε αυτό το πιάτο ήταν και το συνοδευτικό του, κους κους με λαχανικά! Άνετα το έκανα και πιάτο για ορεκτικό το κους κους, μόνο του!

panseta glukoksini

Πολύ ωραία όλα, αλλά δεν σκάσαμε ακόμη, έχουμε χώρο και για γλυκό! Και επειδή θέλαμε να δοκιμάσουμε ό,τι έχει, ξεκινήσαμε με το γαλακτομπούρεκο, που η γεύση του ξεχώριζε απ’ όσα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Πιθανώς, λόγω του ροδόνερου και του λεμονιού. Τόσο λεμόνι, όσο για να δώσει την διαφορετικότητα και την ξεχωριστή γεύση από τα συνηθισμένα γαλακτομπούρεκα! Nice touch!

galaktompoureko

Επόμενο γλυκό: σουφλέ σοκολάτας, με παγωτό φτιαγμένο από το κατσικίσιο γάλα που παράγει ο Γιώργος. Πιο «από την παραγωγή, στην κατανάλωση», πεθαίνεις, ένα πράγμα! Εντάξει, έγινε μάχη, τόσο καλό!

pagoto

Γελάσαμε, μιλήσαμε, προβληματιστήκαμε, γενικά περάσαμε πολύ καλά. Προτείνω ανεπιφύλακτα, όποιον επισκεφτεί την Κρήτη, να κάνει ένα πέρασμα από τον Κήπο της αρκούδαινας στην Επισκοπή. Δεν θα χάσετε!!!

piperies

Tags
Share
Maria Georgiadou

32 Articles Written

Η αγάπη μου για το καλό φαγητό και γενικότερα η γαστρονομική μου λαιμαργία, με οδήγησε στην δημιουργία του Food for Kill. Λατρεύω το καλό φαγητό, και όταν πραγματικά αξίζει να γράφω για αυτό!

Similar Articles to read

Commets

Leave a comment Html not supported