Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας… μαγειρική τέχνη και όχι μόνο!

Details

Η τέχνη του φαγητού έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε μία πρόκληση. Παγκόσμια συνέδρια, διαγωνισμοί, αστέρια Michelin… Όλα για να ικανοποιούν τον ουρανίσκο και την όραση στο έπακρο! Μια καλή πρωία που σέρφαρα λοιπόν, κάπου ανάμεσα σε γευστικές συνταγές και όμορφες εικόνες φαγητών, ανακαλύπτω το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας… τι έγινε αναρωτιέμαι, πώς μου διέφυγε αυτό τόσο καιρό;

mouseio exw

Αμέσως κανονίζω να το επισκεφτώ… και το καλό είναι ότι ξεπεράστηκαν όλες οι προσδοκίες μου, τόσο από τον χώρο, όσο και από τα φαγητά που δοκίμασα. Τα εύσημα για την δημιουργία του χώρου ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ματσουρδέλη, ένα νέο παιδί με μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο, τόσο της τέχνης, όσο και του φαγητού.

estiatorio

Φίλοι μου, η καρδιά της μαγειρικής τέχνης, κατά τη ταπεινή μου γνώμη πάντα, χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο, που συνορεύει (η αυλή είναι κοινή) με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Εάν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα, θα είχα παντρευτεί εκεί… τόσο ειδυλλιακό! Σημειωτέον, ότι το κτήριο από μόνο του είναι ένα στολίδι με σπάνιες οροφογραφίες του 19ου αιώνα.

kouzinika

Με το που μπαίνεις στο Μουσείο η πρώτη επαφή που έχεις είναι ο εκθεσιακός χώρος. Τα ματάκια μου αντίκρισαν 12 καταπληκτικά έργα, από την έκθεση «η αντανάκλαση του πιάτου», που είχαν ως στοιχείο το φαγητό. Το καθένα από τα έργα, εκτελέστηκε και ως πιάτο, σε συνεργασία του κάθε ένα καλλιτέχνη με τον Σεφ. Μόνο και μόνο γι’ αυτό… respect στον Σεφ Κώστα Παπασταμάτη!

sef

Άξια τα έργα τέχνης και οι καλλιτέχνες… όμως εμείς είμαστε «ειδήμονες» στο φαγητό και γι’ αυτό ευθύς αμέσως θα αρχίσει η ανάλυση των υπέροχων πιάτων που δημιούργησε ο πόντιος, όπως μάθαμε Σεφ!

aggouri soupa

Πρώτη επαφή, σούπα αγγουράκι σε σφηνοπότηρο με τζίντζερ και λάιμ. Άκρως υγιεινό και ελαφρύ, αλλά δεν θα σας πω ότι το λάτρεψα, γιατί προσωπικά δεν μου άφησε την καλύτερη επίγευση.

salata

Pattern Salad ή αλλιώς Α-χνάρι συνταγής. Εμπνευσμένο από το έργο της Δώρας Κύργια, μια πράσινη σαλάτα με λαβράκι καρπάτσιο, εσπεριδοειδή και επιλογές μείγματος μπαχαρικών. Το κλου στην υπόθεση είναι ότι ήρθαν οδηγίες από τον σεφ… τρία διαφορετικά εσπεριδοειδή και τρία μπαχαρικά. Το γκρέιπφρουτ συνδυάζεται με τον γλυκάνισο, το πορτοκάλι με την βανίλια, που ήταν αναμεμιγμένη με χοντρό αλάτι και το λάιμ με την πάπρικα.  Απογείωση το λαβράκι και πανέξυπνο το δέσιμο με τα εσπεριδοειδή… γεύση δροσιστική και γαργαλιστική. Κάθε μπουκιά και μία έκπληξη στον ουρανίσκο! Από τις πιο ευφάνταστες και εύγευστες σαλάτες, που έχω φάει!

patzari

Σαλάτα με ψητό παντζάρι, μους γιαουρτιού και καρύδια. Είναι η πρώτη φορά που επιτέλους είναι καλά ψημένο το παντζάρι και δεν είναι σκληρό, αλλά λιώνει στο πρώτο δάγκωμα. Έχω ξαναπεί και σε άλλα ποστ, ότι έχω αδυναμία στο παντζάρι, έτσι σε αυτό το πιάτο δίνω άριστα για την γεύση του παντζαριού και τις ισορροπίες με τα υπόλοιπα υλικά.

psari skordalia

Αλμυρή Πάβλοβα. Καλά διαβάσατε, η γλυκιά μπαλαρίνα, σε αλμυρή έκδοση. Σκορδαλιά με γλυκοπατάτα, μπακαλιάρος και παντζάρι συνθέτουν ένα γευστικότατο ορεκτικό, που όπως και το έργο που συνδέθηκε «Αφαλάτωση», του Θεόδωρου και Κατερίνας Ζαφειροπούλου, μας έκλεψε τις εντυπώσεις.

afalatwsi

Μέσα στον πουρέ της γλυκοπατάτας, που οπτικά σου φάνταζε και ωσάν γλυκό, κρύβεται τρυφερά ο μπακαλιάρος. Η τέλεια μπουκιά για εμένα έκανε και ένα πέρασμα από την σκορδαλιά και τη μους παντζαριού. Try it!!!

fwlia pose

Καταφθάνουν τα κυρίως… με πρώτο, ένα πιάτο ημέρας, που δεν υπάρχει στο μενού. Πρόκειται για χόρτα σαγανάκι, σε φωλιά, με ένα αυγό ποσέ να δεσπόζει στην κορυφή. Ωραία, τόσο η παρουσίαση, όσο και η γεύση. Προσωπικά θα το προτιμούσα σε μια μαλακή ζύμη, και όχι σε μια κριτσανιστή φωλιά. Η δήλωση μου, προκάλεσε αντιδράσεις στην παρέα μου, που φάνηκε ότι απολάμβανε πραγματικά την φωλιά! Και αυτή είναι και η υποκειμενικότητα στα γούστα. Ίσως πάλι να επηρεάζομαι και από την ποντιακή καταβολή με τις μαλακές ζύμες.

mosxari oura

Ακολουθεί το πιάτο που του έδωσα το Μαρισελέν μου! Pasta Partigiana, που σημαίνει αντάρτικα λαζάνια, a la Bolognese. Το πιάτο συνδέεται με το έργο «ο Πλάστης», από τους «Αρχιτέκτονες της φάλαινας»(Ίρις Λυκουριώτη, Λήδα Λυκουριώτη, Δάφνη Παπαδοπούλου και Βαρβάρα Κωνσταντοπούλου). Πρόκειται για λαζάνια με σιγοψημένες μοσχαρίσιες ουρές και πράσινη μπανάνα, σε φρέσκα ζυμαρικά.

tse

Ο πλάστης στην έκθεση έχει πάνω του χαραγμένο τον Τσε, και όντως για μένα είναι ένα επαναστατικό πιάτο. Τέλεια τα ζυμαρικά, άψογο το κρέας, πανδαισία στον ουρανίσκο! Η αναλογία της πράσινη μπανάνας είναι μυστική τονίζει ο σεφ… αλλά μου άρεσε τόσο πολύ, που θα προσπαθήσω να την ανακαλύψω!!!

katsiki

Dumplings με κατσικάκι και σάλτσα χουρμάδων, μαζί με τραχανά αρωματισμένο με λάδι λευκής τρούφας. Το κατσικάκι στο μενού λέει είναι μαγειρεμένο με αρχαιοελληνικό τρόπο… κοινώς μαριναρισμένο σε μέλι και γάλα, και γι’ αυτό δεν μου μύρισε καθόλου και μου άρεσε κιόλας! (Που είσαι θείο που με κυνηγούσες να φάω κατσίκι… να δεις πως το καταβρόχθισα)! Ο τραχανάς, πήρε διθυραμβικές κριτικές από όλους μας, σίγουρα η τρούφα κάνει την διαφορά, αλλά για εμένα λατρεία και ο κουρκουμάς! Απίστευτο πιάτο!

panakota

Για να γλυκαθούμε καταφθάνει η πανακότα, που το σχήμα θα σας κάνει να χαμογελάσετε… καθώς το γλυκό συνδέεται με το έργο «Ο μάγειρας είναι μανούλα», του Αλέξανδρου Ψυχούλη. Σε σχήμα λοιπόν μαστού, έφαγα την πιο άρτια σε δομή πανακότα. Ούτε σφιχτή, ούτε πολύ αραιή. Αρωματισμένη με πικραμύγδαλο, σου αφήνει υπέροχη επίγευση ροδάκινου.

mpaklavas

Ο μπακλαβάς… έχει μεγάλη ιστορία, και ναι θα σας την πω! Πρωτίστως θα αναφέρω ότι δημιουργήθηκε για το έργο του Κώστα Ιωαννίδη «Αιγαίο», που αφορά -μέσα σε άκρες- την ταυτότητα του, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

baklavas amugdalo

Το ωραίο στον συγκεκριμένο μπακλαβά είναι ότι δεν έχει καμία σχέση, με τον κλασικό… αντί για καρύδια έχει αμύγδαλα. Όπως ενημερώνει και ο κατάλογος παρασκευάστηκε πρώτη φορά, περίπου πριν από δεκαπέντε χρόνια στο Βερολίνο, όταν παραμονή πρωτοχρονιάς δεν μπορούσε ο σεφ να βρει πουθενά φρέσκους ξηρούς καρπούς, για την γέμιση του γλυκού. Έτσι, έκανε την παραλλαγή και τον έφτιαξε με αμύγδαλα. Συνοδεύεται με παγωτό κανέλα, που του πάει πολύ!

krasi

Τα πιάτα μας συνοδεύσαμε με λευκό Sauvignon 9, αγαπημένο κρασί, που πάει εύκολα με όλα. Παραλίγο να ξεχάσω να σας πω, ότι υπάρχει και πωλητήριο με αντικείμενα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης! Επισκεφτείτε το και δεν θα χάσετε!

pwlitirio

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «η αντανάκλαση του πιάτου» και τα ωράρια του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση  http://www.gastronomymuseum.gr/

Share
Maria Georgiadou

32 Articles Written

Η αγάπη μου για το καλό φαγητό και γενικότερα η γαστρονομική μου λαιμαργία, με οδήγησε στην δημιουργία του Food for Kill. Λατρεύω το καλό φαγητό, και όταν πραγματικά αξίζει να γράφω για αυτό!
Commets

Leave a comment Html not supported